Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій

КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ

ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»

Cпеціальність «Промислова біотехнологія»

ПІДГОТОВКА ФАХІВЦІВ У ГАЛУЗІ БІОТЕХНОЛОГІЇ

освітньо-кваліфікаційних рівнів «Спеціаліст» та «Магістр» зі спеціальності

7.05140101 (8.05140101) «Промислова біотехнологія»

 

Спеціальність «Промислова біотехнологія» покликана забезпечувати кваліфікованими кадрами промислові виробництва вітамінів, ферментів, антибіотиків, амінокислот, харчових продуктів лікувально-профілактичної дії, науково-дослідні організації, які займаються такими перспективними напрямками біотехнології, як створення пептидних та амінокислотних конструкцій, трансгенних мікроорганізмів, рослин і тварин, розробкою композитних матеріалів, що сполучають хімічні речовини та біомолекули, розробкою інженерних конструкцій із застосуванням біомолекул (біосенсори, біоелементи для кібернетики).

Спеціалізація «Мікробіологія харчових виробництв» («Біобезпека харчових продуктів») (у межах спеціальності «Промислова біотехнологія») спрямована на підготовку висококваліфікованих спеціалістів-мікробіологів для підприємств харчової промисловості, науково-дослідних установ, які відчувають нагальну потребу постійного моніторингу та керування якістю проведення технологічних процесів за участю мікроорганізмів. Наразі НУХТ є єдиним в Україні вищим навчальним закладом, який здійснює підготовку фахівців за цією спеціалізацією.

У процесі підготовки фахівці з цієї спеціальності вивчають дисципліни, які формують глибокі професійні знання і уміння:

 

Дисципліна

Години

Дисципліна

Години

Оптимізація технологічного процесу в галузі

180

Молекулярна біотехнологія

180

Сучасні напрями в біотехнології

198

Обґрунтування бізнес-проектів

144

Сучасні методи досліджень

162

Біоенергетика та охорона довкілля

126

Технологія біопрепаратів для ветеринарії і сільського господарства

126

Клітинна та генна інженерія

162

Наукові семінари за напрямами досліджень

90

 

 

 

Підготовку спеціалістів зі спеціальності «Промислова біотехнологія» завершує підготовка і захист кваліфікаційної дипломної роботи, яка присвячена розробленню конкретного проекту сучасного виробництва біотехнологічного продукту, удосконаленню системи мікробіологічного контролю виробництва харчового продукту згідно вимог НАССР або науковому дослідженню і вирішенню певної біотехнологічної проблеми. 

Приклади тематики дипломних проектів (робіт) зі спеціальності «Промислова біотехнологія»:

  1. Проект виробництва L-проліну в кристалічній формі
  2. Проект виробництва кормового пробіотичного препарату на основі біомаси Bacillus sp.
  3. Проект ділянки одержання заквашувальної композиції та удосконалення системи мікробіологічного контролю виготовлення ряжанки.
  4. 4. Проект виробництва бактерійного добрива на основі Bacillus megaterium var. phosphaticum.
  5. Проект виробництва субстанції антибіотика стрептоміцину.
  6. Проект ділянки чистої культури та удосконалення системи мікробіологічного контролю виготовлення хліба житнього.
  7. Проект виробництва ітаконової кислоти.
  8. Проект ділянки чистої культури та удосконалення системи мікробіологічного контролю виготовлення шампанських вин.
  9. Проект ділянки одержання заквашувальної композиції та удосконалення системи мікробіологічного контролю виготовлення сиров’ялених ковбас.
  10. Скринінг продуцентів бутанолу та ацетону серед представників роду Clostridium

Підготовка магістрів зі спеціальності «Промислова біотехнологія» реалізує освітньо-професійну програму, яка ґрунтується на проведенні наукових досліджень і орієнтована на підготовку фахівців для науково-дослідної і педагогічної діяльності, для роботи в галузі наукоємних біотехнологій.

Магістри у галузі біотехнології

  • володіють сучасними мікробіологічними, біохімічними, фізико-хімічними, хімічними, молекулярно-біологічними, генетичними, імунологічними та іншими методами досліджень;
  • можуть давати науково обґрунтовану інтерпретацію отриманим результатам; чітко, аргументовано доводити до аудиторії фахівців наукову інформацію і свої висновки;
  • досліджують наукові підходи до інтенсифікації синтезу практично важливих мікробних метаболітів;
  • визначають оптимальні умови максимального синтезу та розробляють механізми регуляції шляхів управління процесом біосинтезу мікробних метаболітів;
  • вміють використовувати свої знання для розробки технологій одержання продуктів мікробного синтезу;
  • розробляють заходи щодо попередження розвитку контамінуючих мікроорганізмів у харчовому виробництві та рекомендації щодо використання біоцидних препаратів у харчовій та інших галузях промисловості.

Освітньо-професійна програма магістерської підготовки має фахову, природничо-наукову та гуманітарну і соціально-економічну складові. Фаховий компонент магістерської програми має забезпечити фахові компетенції фахівця-біотехнолога.

Науковий компонент магістерської програми призначено для формування більш цілісного, поглибленого бачення професійної діяльності, цей компонент забезпечує широту та фундаментальність освіти, максимальну наближеність її до сучасного рівня наукових знань у галузі біотехнології, формування компетенцій самостійного здійснення наукових досліджень та отримання нових знань. Для цього навчальним планом передбачено вивчення дисциплін:

 

Дисципліна

Години

Дисципліна

Години

Природознавча мікробіологія

144

Молекулярна біотехнологія

144

Іммобілізовані ферменти і клітини в біотехнології

126

Біобезпека продуктів харчування

108

Оптимізація

біотехнологічних виробництв

180

Біологічно активні речовини в харчових виробництвах

108

Охорона праці в галузі

54

Цивільний захист

54

Наукові семінари за напрямами досліджень

90

Клітинна та генна інженерія

126

Інструментальні методи дослідження

126

Методика викладання у ВНЗ

54

Інтелектуальна власність

54

 

 

 

Наукова складова має забезпечити:

  • уміння обирати необхідні методи дослідження, модифікувати існуючі та розробляти нові методи, виходячи із завдань конкретного дослідження;
  • уміння використовувати сучасні комп’ютерні технології;
  • знання та уміння застосовувати під час вирішення професійних завдань сучасний математичний апарат оптимізації;
  • знання та уміння застосовувати сучасні методи експериментальних досліджень у конкретній галузі знань, математичні методи планування експерименту та обробки його результатів;
  • уміння обробляти отримані результати, аналізувати й осмислювати їх з урахуванням опублікованих матеріалів;
  • певний досвід проведення патентних досліджень і оформлення заявочних матеріалів на об’єкти інтелектуальної власності;
  • уміння подавати підсумки виконаної роботи у вигляді звітів, рефератів, наукових статей, доповідей і заявок на винаходи, корисні моделі тощо, які оформлені згідно з установленими вимогами із залученням сучасних засобів редагування і друку.

Приклади тематики магістерських робіт зі спеціальності «Промислова біотехнологія» наведено нижче:

  1. Дослідження особливостей метаболізму етанолу у Acinetobacter calcoaceticus К-4 – продуцента поверхнево-активних речовин.
  2. Дослідження антимікробних властивостей поверхнево-активних речовин Rhodococcus erythropolis EK-1 і наночастин металів.
  3. Методика розрахунку характеристик біореактора з використанням інтегрованих пакетів MathCAD та ChemCAD.
  4. Оптимізація складу поживного середовища для заквашувальних препаратів на основі Streptococcus thermophilus.
  5. Сучасні методи визначення мікроорганізмів та їх метаболітів у харчових продуктах.
  6. Отримання рекомбінантного білка НSP-27 для генно-інженерних досліджень.
  7. Одержання в-галактозидази за допомогою рекомбінантних мікроорганізмів.
  8. Оптимізація роботи амперометричного мультибіосенсора для контролю лактату, етанолу, глюкози у виноробстві.
  9. Оцінка ефективності дії комбінованого біоцидного препарату на основі полігексаметиленгуанідінів.
  10. Багатостадійний хімічний синтез олігонуклеотидів з заданою структурою як ключовий етап виробництва праймерів для полімеразної ланцюгової реакції.
  11. Характеристика позаклітинної ліпази, синтезованої штамом Rhizopus sp. 2000 ФМ.
  12. Порівняльний аналіз геномів мікоплазм та людини за допомогою комп’ютерних методів.

 

За сорокарічну історію підготовки фахівців у галузі біотехнології (перший випуск спеціалістів мікробіологічної галузі відбувся у 1971 році) кафедрою біотехнології і мікробіології підготовлено понад 1200 висококласних інженерів-біотехнологів, які успішно працюють на біотехнологічних, харчових, фармацевтичних підприємствах, а також у провідних наукових інститутах, зокрема корпорації фармацевтичній корпорації «Артеріум», корпорації «Оболонь», ФФ «Дарниця», «Борщагівський ХФЗ, ДУ «Центр іммунобіологічних препаратів», Інституті мікробіології і вірусології НАН України, Інституті молекулярної біології та генетики НАН України, Інституті ботаніки НАН України та ін. Інтерв'ю з випускниками кафедри біотехнології і мікробіології читайте у розділі "Наші випускники".

 

Події у світлинах

 Випуск магістрів. Лютий 2024 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2024 р. 

 Посвята в студенти. Вересень 2023 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2023 р. 

 89 Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів. Квітень 2023 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2023 р. 

 Посвята в студенти. Вересень 2022 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2022 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2022 р. 

 Посвята в студенти. Серпень 2021 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2021 р. 

 87 Міжнародна наукова конференція молодих вчених, аспірантів, студентів. Квітень 2021 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2021 р. 

 Посвята в студенти. Вересень 2020 р. 

 On-line захист квалiфiкацiйних робiт ОС "БАКАЛАВР". Червень 2020 р. 

 Випуск магістрів та бакалаврів. Лютий 2020 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2020 р. 

 Вечір факультету. Жовтень 2019р. 

 Фотоконкурс «Мій улюблений куточок НУХТ». 

Архів

Ви знаходитесь тут: Домашня сторінка