Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій

КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ

ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»

Студенти-біотехнологи рекомендують

Опановуємо ази мікробіологічного контролю

Ось і знову настав період дистанційного навчання… Але, все ж, за ці два тижні очних занять ми встигли активно попрацювати в лабораторії.

Засвоївши матеріал лекції Грегірчак Наталії Миколаївни, на лабораторній роботі з дисципліни «Мікробіологія, санітарія і гігієна виробництв з основами НАССР» ми успішно провели мікробіологічний аналіз рослинної та тваринної сировини і готових продуктів їх переробки методом Коха.

Отже, спочатку ми відібрали та підготовили проби обраних продуктів і сировини та приступили до безпосереднього проведення аналізу. Для визначення мікробіологічних показників проби відбирали з різних частин об’єкту з наступною гомогенізацією відібраної наважки у фарфоровій ступці і подальшим кількісним перенесенням у колби зі стерильною водою для одержання вихідного розведення.

Мотивуюча лекція! Чи може бути цікава робота в сфері мікробіології?

Якісна підготовка фахівців з біотехнології не можлива без знань сучасних технологій. Тому надзвичайно цінним для здобувачів є практичний досвід, яким можуть поділитися не тільки лектори дисциплін, але і стейкхолдери.

Вже кілька років поспіль таким досвідом зі здобувачами 4 курсу в рамках дисципліни «Мікробіологія, санітарія і гігієна виробництв з основами НАССР» ділиться начальних відділу промислової мікробіології ТОВ «УКРБІО» Артем Слободянюк. Зазначимо, що ця компанія є офіційним дистриб’ютором компанії bioMérieux (Франція), яка займає провідну позицію у Європі з поставки лабораторного обладнання та поживних середовищ. Представники української компанії сприяють поширенню сучасних технологій автоматизації мікробіологічних лабораторій, що дозволило їм отримати визнання фахівців у галузях охорони здоров'я, фармацевтики, харчової промисловості, ветеринарії

Заключний семестр наукової роботи – путівка у доросле життя

Ось і закінчився короткий період відпочинку, час з новими силами приступати до роботи. Моїм індивідуальним завданням у цьому семестрі є продовження виконання науково-дослідної роботи на кафедрі біотехнології і мікробіології НУХТ. Отож, з приємним хвилюванням я прийшла у знайому лабораторію, приготувала усі необхідні матеріали та продовжила розпочату у минулому році серію дослідів.

Виконання наукової роботи вимагає ґрунтовної підготовки: достатній рівень спеціальних знань, навичок та скурпульозності, оскільки найменша помилка у експерименті призводить до недостовірного результату. До того ж ця робота дуже кропітка, потребує витримки та уміння чекати на результат. Це не хімічна реакція, де можна змішати всі компоненти та отримати нову сполуку.

Лаг-фаза магістерських робіт: у пошуках «субстрату» для майбутнього проєкту

Написання магістерської кваліфікаційної роботи у багатьох аспектах нагадує ріст мікроорганізмів у періодичній культурі. Так, на перший погляд, таке порівняння аж занадто абсурдне, проте у ньому більше правди, аніж ви можете собі уявити.

Як і мікроорганізми, що адаптуються до нових умов і синтезують нові ферменти для асиміляції субстрату, магістранти звикають до нових умов і вимог до написання магістерської роботи і активно генерують свіжі ідеї для тематики майбутнього проєкту.

Практика на підприємстві: підготовка до майбутньої роботи за спеціальністю

Навчальний рік для магістрантів кафедри біотехнології і мікробіології розпочався з виробничої та переддипломної практики. Враховуючи, що на сьогоднішній день пандемія коронавірусу диктує нам свої умови, то всі студенти хвилювались з приводу того, чи не розпочнеться знову карантин і чи буде можливість практикуватись на підприємстві. Наші хвилювання були даремними, адже 1 вересня ми зустрілись на рідній кафедрі, отримали розподіл на практику і поспілкувались із керівником магістерської роботи.

Опановуємо «Природоохоронні біотехнології»: проблема забруднення ксенобіотиками потребує уваги

Незважаючи на те, що ми вимушені знову опановувати знання дистанційно, наше навчання впевнено крокує вперед. Так, 17 вересня, як зазначено в розкладі, відбулося практичне заняття у студентів-біотехнологів четвертого курсу з дисципліни "Природоохоронні біотехнології".

Лектор дисципліни, доцент Вікторія Красінько, запропонувала яскраво і цікаво проводити наші заняття. Отже наша група довільно поділилася на декілька творчих колективів, кожен з яких мав приготувати презентацію на тему "Деградація ксенобіотиків за допомогою мікроорганізмів". Кожна підгрупа обрала свій ксенобіотик, про який підготувала дуже різноманітну та цікаву інформацію. Так, студенти звернули свою увагу на такі ксенобіотики як ртуть, нікель, свинець, кадмій та алюміній.

Вибіркові дисципліни для магістрантів: як зробити правильний вибір і не помилитися

Цього року навчальний рік для магістрантів ОПП «Промислова біотехнологія» спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» почався у дещо незвичному режимі - без традиційних привітань від викладачів кафедри на лекційних заняттях.

Проте студенти мали нагоду зустрітися у форматі zoom-відеоконференції із гарантом освітньо-професійної програми - доцентом Вікторією Красінько, аби ознайомитися з переліком навчальних дисциплін на вибір. Для магістрантів така опція стала приємною несподіванкою, адже на бакалавраті такої можливості у них не було. Та попри те, що обирати дисципліни на свій «смак і розсуд» - справа приємна, це вдається доволі складно, бо на розгляд магістрантам було представлено 20 абсолютно різних, але однаково цікавих дисциплін із загальної фахової, гуманітарно-економічної та професійно-практичної підготовки. На вибір магістрантам запропонували дисципліни присвячені контролю і управлінню якістю харчових продуктів, організації заходів охорони та інспектування навколишнього середовища, розробці технологій оздоровчої продукції, управлінню та розробці власних проєктів та ін.

Мої враження про перші дні навчання

Ще задовго до вступу до університету, особисто мене друзі та знайомі готували до непривітного ставлення у ЗВО, але ці стереотипи зруйнував дружній викладацький та студентський колектив НУХТу.

У день посвяти на вході до головного корпусу кожну групу чекали куратори – викладачі та студенти-старшокурсники, це дуже приємно, оскільки є можливість краще познайомитися з майбутніми одногрупниками.

До нашої аудиторії завітали викладачі, старшокурсники і побажали сил та наснаги на наступні 4 роки, адже студентське життя складне і цікаве водночас.

Дистанційне навчання – шлях до самостійності

Завершилось літо і ми знову приступили до навчання, яке розпочалось 1 вересня. Правда, цей навчальний рік розпочався не як завжди, враховуючи епідеміологічну ситуацію у нашій країні та світі. Ми приходимо на заняття у масках, дотримуємось соціальної дистанції та постійно обробляємо руки антисептиком.

Хочеться пригадати весняний семестр, коли навчання було повністю дистанційне. Якщо, глянути на фото, то можна подумати, що я відпочиваю, але насправді я вивчаю дисципліну «Мікроорганізми як біологічні агенти».

Методи молекулярної біотехнології: вивчаємо дисципліну дистанційно

Не буду приховувати, що в нинішніх умовах опанування навчального матеріалу є справжнім викликом для кожного з нас. Адже такі умови дають зрозуміти наскільки ти здатен самостійно зібрати свою волю в «кулак» та засвоїти нові теми з навчальної дисципліни. Карантин змінив наші життя та підхід до навчання, прийшлось пристосовуватись до всього в режимі онлайн та шукати в усьому тільки позитивні сторони. Тому, нам дуже пощастило, що на допомогу завжди готові прийти наші викладачі.

Так, лекторка дисципліни «Методи молекулярної біотехнології» Оксана Скроцька проводила студентам-магістрам онлайн консультації у Zoom по всім незрозумілим моментам, пояснювала все, як кажуть, «на пальцях». Крім того, під час всього навчального процесу ми активно спілкуємось у Вайбері, де наша лекторка також підтримує з нами зв’язок та завжди відповідає на питання, які нас цікавлять, вирішувала організаційні моменти та найголовніше – стимулює нас до навчання, щоб не розслаблялися.

НІЩО ТОБІ НЕ ЗАВАДИТЬ, ЯКЩО ЗАЙМАЄШСЯ УЛЮБЛЕНОЮ СПРАВОЮ

Сучасні реалії диктують нам нові умови життя. Вміння швидко адаптуватись до будь яких змін та раціонально використовувати свій час – це якості, якими має володіти успішна людина. Так, за період карантину, кожен з нас отримав можливість зрозуміти, що для нього важливо, та чим би він чи вона хотіли займатись далі. Але для мене вибір був зроблений вже давно. За період карантину я ще раз переконався, що здобуваю ту освіту, до якої лежить душа та займаюсь улюбленою справою. Може тому навчання в дистанційному форматі, захист робіт в форматі онлайн конференцій не стало важким випробуванням, скоріше це був цікавий досвід, який, я більш ніж впевнений, буде корисний в майбутньому.

ВІД СТУДЕНТСТВА ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ – ОДИН КРОК!

Кожен студент замислюється над своїм майбутнім: подальшим навчанням, роботою, сім'єю тощо.

Але іноді майбутнє настає вмить, раптово. Така вирішальна мить сталася, коли викладачі рідної кафедри біотехнології і мікробіології організували для студентів лекцію генерального директора ТОВ «Біофарма Плазма» Костянтина Єфименко.

Лекція була присвячена розвитку підприємства та перспективам, що відкривались перед працівниками. Був акцент на те, що наш університет є провідним постачальником кадрів для фармацевтичних підприємств України. Моя цікавість була пов’язана також з тим, що дане підприємство розташоване в моєму рідному місті – Білій Церкві. Після лекції була можливість поспілкуватися з паном Костянтином, який ще раз наголосив, що підприємству потрібні молоді спеціалісти. Ми обмінялися контактами для подальшого спілкування та можливої співпраці. Через два тижні мені зателефонували з головного офісу та запропонували надіслати резюме. І потягнулися довгі дні очікувань і думок про те, що нічого з того не вийде. Але одного чудового ранку мені зателефонували та запросили на співбесіду. Я був сповнений найкращих передчуттів і не дарма! І все ж, прибувши у призначений день та час на  співбесіду, я не знав, що мене чекає, що будуть запитувати і, взагалі, як це все буде проходити.

Ви знаходитесь тут: Вступнику Студенти-біотехнологи рекомендують