Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій

КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ

ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»

Мікробіологічний аналіз продуктів молочного виробництва: звітуємо!

Не за горами кінець навчального семестру, вже час підводити перші підсумки, і нам є що вам розказати!

Студенти-біотехнологи не єдині здобувачі вищої освіти НУХТу, які отримують навички майбутнього фаху завдяки професійній діяльності викладачів кафедри біотехнології і мікробіології. Кожен студент Навчально-наукового інституту харчових технологій вивчає двосеместровий курс дисципліни «Мікробіологія для харчових технологій», в рамках якого розглядають теоретичні основи технічної мікробіології, а також вплив мікрофлори сировини та зовнішнього середовища на мікробіоту харчових продуктів, а отже на їх безпечність для споживачів. Крім того, здобувачі вивчають можливості цілеспрямованого використання мікроорганізмів і продуктів їхньої життєдіяльності у харчовій промисловості, а також опановують навики експертної оцінки основної сировини та готової продукції за мікробіологічними показниками.

В поточному році зі студентами спеціальності 181 «Харчові технології» професійного спрямування «Технології зберігання, консервування і переробки молока» традиційно випало працювати лектору дисципліни – корефею кафедри, викладачу з тридцятирічним стажем, багаторічному експерту в галузі молочного виробництва – доц. Олександру Воронцову.

Саме лабораторний курс, який передбачає опанування навиків техніки мікробіологічного аналізу сировини та готової продукції, в умовах дистанційного навчання надзвичайно важко організувати ефективно. Але викладачі кафедри БТМ (доц. Ольга Слободян та ас. Тетяна Сулейко) в першу чергу потурбувалися про організацію відео-конференцій, на яких в он-лайн режимі виконували всі необхідні лабораторні маніпуляції, зокрема посіви проб сировини та продуктів молочного виробництва, завдяки чому студенти відчували ефект повної присутності в лабораторії кафедри. За 9 занять, які вже відбулись в цьому семестрі, ми встигли посіяти та проаналізувати питні види молока, сир – твердий, м’який, плавлений, кисломолочний, інші кисломолочні продукти (сметана, ряженка, кефір, йогурт), вершкове масло та морозиво. Причому продукція, обрана для аналізу, була виробництва найбільш популярних вітчизняних торгових марок, а також домашнього виготовлення. Відтепер маємо більш повне уявлення щодо якості молочної продукції, представленої на ринку України, згідно визначеним мікробіологічним показникам, а студенти можуть сміливо вихвалятися знаннями та навичками роботи в мікробіологічній лабораторії.

Попереду другий модуль та підсумковий тест, тобто оцінювання теоретичних знань здобувачів і зрештою позитивна оцінка буде красуватись в заліковках, але вже зараз значущість практичних вмінь переоцінити неможливо: в мікробіологічній лабораторії будь-якого молокозаводу студенти почуватимуть себе, як вдома.

Події у світлинах

 Випуск магістрів. Лютий 2024 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2024 р. 

 Посвята в студенти. Вересень 2023 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2023 р. 

 89 Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів. Квітень 2023 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2023 р. 

 Посвята в студенти. Вересень 2022 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2022 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2022 р. 

 Посвята в студенти. Серпень 2021 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2021 р. 

 87 Міжнародна наукова конференція молодих вчених, аспірантів, студентів. Квітень 2021 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2021 р. 

 Посвята в студенти. Вересень 2020 р. 

 On-line захист квалiфiкацiйних робiт ОС "БАКАЛАВР". Червень 2020 р. 

 Випуск магістрів та бакалаврів. Лютий 2020 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2020 р. 

 Вечір факультету. Жовтень 2019р. 

 Фотоконкурс «Мій улюблений куточок НУХТ». 

Архів

Ви знаходитесь тут: Домашня сторінка