Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій

КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ

ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»

Навчання та практика нероздільні: ПАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод»

Теоретично, кожен з нас після закінчення університету стає дипломованим спеціалістом, але на практиці ми відрізняємось від наших «зелених» першокурсників тільки тим, що вже декілька разів перечитували «червону» книгу, не спали, вкотре перероблюючи курсову в переддень здачі, і вже можемо з закритими очима пройти по всім переходам з одного корпусу до іншого. Що ж дійсно може зробити нас гарними спеціалістами та знавцями своєї справи – так це практичні навички, які магістранти другого року навчання здобувають цієї осені на провідних підприємствах Києва і не тільки.

Мені пощастило проходити практику на ПАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод» в мікробіологічній лабораторії.

Після проходження обов’язкового інструктажу з техніки безпеки, розпочалась моя боротьба за гігієну, асептику і стерильність на самому фронті виробництва лікарських засобів. В першу чергу мене ознайомили з азами роботи на фармацевтичному підприємстві – правильне миття рук, процедура перевдягання в класифіковані приміщення та навіть правильного миття класифікованих приміщень (зрештою, твердження, що практикант це жива робоча сила ніхто не відміняв).

При роботі на посаді мікробіолога є певні плюси і мінуси, так наприклад в будь якій стандартній чи не стандартній ситуації, в лабораторії, цеху чи просто на території підприємства ти не маєш імпровізувати, кожна твоя дія чітко передбачена і прописана в стандартних операційних процедурах (СОП), проте, щоб вивчити цю всю документацію та навчитися реально діяти лише по приписам керівного документу необхідно затратити досить багато сил та часу. Через деякий час ти вже не розумієш, ти почав діяти так в певній ситуації за власним бажанням чи тому що ти читав СОП і знаєш що так потрібно.

В подальшому, при проходженні практики мене ознайомили з роботою цеху виробництва стерильних антибіотиків, а також функціями, які виконують мікробіологи цеху. І тут в голові почало спливати: «А цього нас вчили», «А це нам розповідали», «А це я десь читав». Тому хочу порадити своїм молодшим колегам, що врешті, варто на парах, інколи відволікатись від телефону чи гри зі спиртівкою та послухати лектора.

В цеху виробництва стерильних антибіотиків, де відбувається асептичне наповнення субстанції у флакони, мікробіологи мають багато відповідальної та важливої роботи: починаючи від відбору субстанції в стерильному ізоляторі для проведення контролю відповідності сертифікатам якості, закінчуючи аналізом на стерильність кінцевого продукту. Крім того, відбувається постійний контроль стерильності первинної упаковки, мікробіологічної чистоти приміщення, повітря, а також рук і технологічного одягу персоналу. Не кажучи вже, про контроль мікробної чистоти води для ін’єкцій, води очищеної, дезрозчинів та участь у валідації всього стерилізуючого обладнання.

Звичайно ж задля того, щоб невпинний процес контролю стерильності та мікробної чистоти відбувався чітко і за всіма приписами керівних документів, працівники мають бути в задовільному моральному та фізичному стані. Саме для цього на підприємстві працює чудова їдальня, яка забезпечує працівників завжди смачною і гарячою їжею.

Щиро дякую керівництву та колективу ПАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод» за можливість проходження практики разом з професіоналами своєї справи!

Артем Герштман, магістрант ІІ року навчання

Ви знаходитесь тут: Домашня сторінка