Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій

КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ

ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»

Особливості процесу отримання інсуліну на ПрАТ «Індар»

У середу 23 травня студенти кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ, які навчаються за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія», разом із викладачами Скроцькою Оксаною Ігорівною та Нечипор Тетяною Миколаївною відвідали єдиний в Україні завод із повним технологічним циклом виробництва генно-інженерних інсулінів (від субстанції до готових лікарських форм) – ПрАТ «Індар».

На прохідній студентів зустрів заступник начальника відділу кадрів Ярошевський Максим Петрович, який розповів про роботу підприємства, наявні вакансії та наголосив, що на заводі працює велика кількість випускників саме нашого університету.

Далі відбувся інструктаж щодо правил поведінки відвідувачів на території ПрАТ «Індар», який провів начальник відділу аналізу і аудиту якості департаменту забезпечення якості Валігун Володимир Васильович. Після чого нас «передали у руки» заступнику голови правління з якості Солян Людмилі Павлівні.

Одягнувши одноразовий одяг і бахіли, ми вирушили на дільницю ферментації (клас чистоти Е), де зустрілись із випускницею нашої кафедри Соловей-Коваль Богданою Василівною, яка нині працює провідним технологом даної дільниці. На цьому етапі у студентів була велика кількість запитань, що стосувались особливостей процесу культивування – підготовка поживного середовища, тривалість процесу, частота відбору проб, особливості внесення індуктора, параметри, які контролюють під час ферментації тощо. Особливо даний процес цікавив Косів Настю, яка незабаром захищатиме дипломний проект по біосинтезу інсуліну. До речі рекомбінантний штам Еsсhеriсhiа соli, який використовують на виробництві сконструювали фахівці ПрАТ «Індар».

Після ферментації студентам розповіли і показали обладнання, де відбуваються етапи виділення і очищення інсуліну: виділення проінсуліну, рефолдинг білка з метою формування дисульфідних зв’язків, осадження, розчинення та обробка ферментами, очистка з використанням іонообмінної хроматографії та високоефективної рідинної хроматографії. Процес отримання субстанції готової до використання з метою виробництва лікарського засобу триває близько 20 днів і, крім культивування Еsсhеriсhiа соli та виділення інсуліну, включає проведення необхідних контролів.

Далі ми відвідали ділянку підготовки води (клас чистоти L). На підприємстві використовують воду не із загального водопроводу, а артезіанську із скважини заводу. Із неї отримують воду очищену (температура зберігання 18-20 °С) та ін’єкційну (температура зберігання 85 °С).

Наступним нашим етапом було ознайомлення із підготовкою повітря для відповідних класів чистоти, а також для процесу аерації при культивуванні рекомбінантного штаму Еsсhеriсhiа соli. Даний процес повністю автоматизований і контролюється на кожному етапі.

Також студенти моли змогу побачити процес отримання готового лікарського засобу: миття флаконів (клас чистоти D), приготування розчину інсуліну (клас чистоти С), здійснення стерилізуючої фільтрації (клас чистоти В) та наповнення флаконів (зона А). Далі йде автоматизована лінія, де відбувається наклеювання етикеток на флакони і упаковка.

Людмила Павлівна розповіла нам і про особливості зберігання і транспортування препаратів інсуліну, для яких важливим фактором є температура 2-8 °С. На підприємстві інсулін зберігається у спеціальних холодильних кімнатах, а транспортується спеціальними машинами, де також підтримується відповідна температура. Враховуючи, що на шляху транспортування є ділянки, на яких неможливо забезпечити відповідний температурний режим (наприклад, вигрузка препарату з машини перед завантаженням у літак), обов’язковим є валідація упаковки. Також на контейнери з препаратом встановлюються зовнішні і внутрішні температурні логери, які фіксують температуру в процесі транспортування.

Наприкінці зустрічі студентам побажали успіху у навчанні і запросили на роботу після захисту кваліфікаційного диплому.

Ми щиро вдячні керівництву та колективу ПрАТ «Індар» за унікальну можливість ознайомитися з особливостями роботи підприємства та  змістовну й цікаву екскурсію!

Ви знаходитесь тут: Вступнику Практична підготовка студентів Практична підготовка очима студентів Особливості процесу отримання інсуліну на ПрАТ «Індар»