Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій

КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ

ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»

Практика мрії. Студентів щиро вітає ПрАТ “Індар”

Нарешті, після плідного вивчення теоретичного матеріалу в університеті, нам випала нагода побачити всі особливості технологічного процесу на практиці.

У цьому році ми студентки 4-ого курсу – Бондаренко Анна та Буніна Тетяна – проходили технологічну практику на ПрАТ «Індар», яке є національним лідером у допомозі людям з цукровим діабетом і соціально значимими захворюваннями.

Зустрічала нас Соловей Богдана Василівна, яка займає посаду провідного технолога дільниці ферментації цеху № 1 та є, доречі, випускницею нашої кафедри!  Вона люб’язно познайомила нас із робочим колективом, розповіла цікаву історію створення підприємства та усі особливості його функціонування.

Виявилось, що інсуліновий завод "Індар" виріс поруч з Дарницьким м'ясокомбінатом не випадково. Адже свого часу це був один з найбільших комбінатів в Європі, де щодня забивалися близько 30 тисяч свиней і 10 тисяч голів великої рогатої худоби. Таке сусідство - звичайнісіньке явище, адже ще кілька років тому інсулін добувався з підшлункової залози свиней. Щоб отримати 1-1,3 кг субстанції, потрібно було переробити 10 тонн підшлункової. А залоза однієї свині важить всього 70-90 грамів. Зрозуміло, що з часом виникла потреба в менш витратному способі отримання препарату. Тоді на зміну свинячому прийшов генно-інженерний інсулін, продуцентом якого сьогодні є вітчизняний штам Escherichia coli.

Найближча стратегія розвитку компанії передбачає розширення продуктового портфелю засобами імунопрофілактики (вакцинами), а також новими лікарськими засобами і виробами медичного призначення для всебічного забезпечення потреб людей, які живуть з цукровим діабетом, ВІЛ/СНІДом і туберкульозом.

Після проходження медичного огляду почалась екскурсія. Це головна умова для відвідування виробничих приміщень, оскільки на заводі забезпечується стерильність на всіх етапах виробництва - від моменту вирощування бактерії до розфасовки препарату. Повсякденний одяг залишився в шафі у роздягальні, а його змінив одноразовий одяг.

У перший день ми вже на власні очі побачили цехи ферментації, підготовки поживного середовища, вентиляційного і аераційного повітря та води фармацевтичної якості. Відвідали мікробіологічну лабораторію, лабораторію контролю якості та стандартизації. Присутність під час виробничого процесу та детальна розповідь Богдани, навіть з маленькими секретами виробництва, надала нам не аби якого досвіду. Та це ще навіть не кінець! На нас чекала ще одна не менш цікава екскурсія, а саме ознайомлення з класами чистоти, цехами приготування суспензії інсуліну, розливу, пакування і маркування готової продукції.

Нас дуже вразили масштаби виробництва, новітнє обладнання, складність і цікавість технології виготовлення та, звісно, дуже привітний персонал з великою професійною підготовкою. Ми навіть, на де який час, відчули себе справжніми працівниками величезної цілісної системи, де важлива кожна ланка.

ПрАТ «Індар» – партнер глобальної системи охорони здоров'я – працює для того, щоб мільйони людей, які живуть з хронічними і соціально значимими захворюваннями у всьому світі, могли жити тривалим і повноцінним життям. Ми зрозуміли всю цінність та відповідальність нашої не легкої  професії та ще раз переконались у тому, що обрана нами спеціальність, біотехнологія, - це правильний вибір.

Щиро дякуємо керівництву та усьому колективу ПрАТ “Індар” за дружню атмосферу, незабутні враження, цікаво проведений час і найголовніше за практичний досвід, який так необхідний починаючому біотехнологу для майбутнього працевлаштування.

Та окрема подяка кафедрі біотехнології та мікробіології за унікальну можливість проходження практики на такому високотехнологічному інноваційному підприємстві європейського рівня.

Події у світлинах

 Вечір факультету. Жовтень 2019р. 

 Посвята у студенти. Серпень 2019 р. 

 Випуск бакалаврів. Червень 2019 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2019 р. 

 Всеукраїнська олімпіада з Біотехнології 2019 р. 

 85-а НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ МОЛОДИХ УЧЕНИХ, АСПІРАНТІВ І СТУДЕНТІВ. Квітень 2019. 

 Випуск магістрів та бакалаврів. Березень 2019 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2019. 

 Посвята у студенти. Серпень 2018. 

 Фотоконкурс «Мій улюблений куточок НУХТ». 

 Випуск бакалаврів. Червень 2018 року. 

 Захисти бакалаврів та магістрів. Червень 2018 року. 

 Всеукраїнська олімпіада з Біотехнології. 2018 рік 

 84-а НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ МОЛОДИХ УЧЕНИХ, АСПІРАНТІВ І СТУДЕНТІВ. Квітень 2018.

 Випуск магістрів. Березень 2018

 Захисти бакалаврів та магістрів. Лютий 2018

 Вечір факультету. Листопад 2017

 День туризму 2017

 Посвята у студенти. Серпень 2017

 Випуск бакалаврів та спеціалістів. Червень 2017

 Захисти бакалаврів. Червень 2017

 ІІ тур Всеукраїнської студентської олімпіади з біотехнології 2017. Фотозвіт

 83-я Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті». 

 Вечір факультету (присвячений 50-річчю започаткування інженерної біотехнологічної освіти в Україні). Листопад 2016

Посвята у студенти. Серпень 2016

Випуск бакалаврів і спеціалістів 2016

Захисти бакалаврів. Червень 2016

Олімпіада з біотехнології 2016. Фотозвіт

Вечір факультету. Листопад 2015

Посвята у студенти. Серпень 2015

Випуск 2015

Всеукраїнська олімпіада з біотехнології. Травень 2015

81 Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів. Квітень 2015

Вечір факультету. Жовтень 2014

День туризму. Вересень 2014

Посвячення у студенти.
Серпень 2014


Ви знаходитесь тут: Вступнику Практична підготовка студентів Практична підготовка очима студентів Практика мрії. Студентів щиро вітає ПрАТ “Індар”