Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій

КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ

ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»

Там, де біотехнологія та фармація в одному флаконі

Попри значну кількість закладів вищої освіти України, вітчизняні компанії мають неабиякі проблеми з добором кваліфікованого персоналу, тому намагаються шукати «своїх» майбутніх працівників уже на студентській лаві, пропонуючи їм проходити практику на своїх виробництвах.

Один із способів підготовки молодих фахівців для майбутньої роботи на виробництвах – угоди про проходження практики із закладами вищої освіти. З одного боку – це можливість для виробничої компанії виростити фахівця, відібрати кращих, а з іншого – шанс для студентів під час практики ознайомитися з виробництвом зсередини, відчути соціальну місію компанії та долучитись, хоча б на короткий термін, до корпоративної культури підприємства.

Завдяки укладеній угоді між ПрАТ «Індар» та кафедрою біотехнології і мікробіології НУХТ, у цьому році ми, вже студентки магістратури, Косів Анастасія та Шаповалова Олександра – проходили переддипломну практику, на одному з найкращих фармацевтичних виробництв України – ПрАТ «Індар». Для того, щоб ви розуміли на скільки нам пощастило, трішки інформації.

Індар – це єдине в Україні і одне з небагатьох у світі підприємство з повним технологічним циклом виробництва генно-інженерних інсулінів – від субстанції до готових лікарських форм. Це перша в Україні компанія, що започаткувала експорт фармацевтичної продукції з високим рівнем доданої вартості – біотехнологічних продуктів і технологій їх виробництва. У рамках цього договору «Індар» постачає до Федеративної Республіки Бразилія інсуліни у формі готових лікарських засобів, а також передає власну технологію виробництва рекомбінантних інсулінів бразильським фахівцям.

Індар – це одна із перших компаній, що отримала Національний сертифікат GMP, має бразильський GMP (ANVISA) та ініціювала процес отримання європейського сертифікату GMP. Інсуліни «Індару» зареєстровані у Казахстані, Росії, Молдові, Сирії, Ємені, Йорданії та Іраку, ведуться перемовини щодо продажу інсулінів у країнах об’єднання Меркосур (Mercosur – загальний ринок країн Південної Америки, на території яких розповсюджується дія бразильського сертифікату GMP ANVISA).

Під час проходження практики наші студентки ознайомились з особливостями процесу культивування Escherichia coli - продуценту інсуліну: підготовкою поживного середовища, тривалістю процесу культивування, особливостями і частотою відбору проб для аналізу мікробіологічних та біохімічних показників, внесенням індуктора, параметри, які контролюють під час ферментації тощо.

Після відділення ферментації практикантки ознайомилися з технологією та обладнанням етапу виділення і очищення інсуліну.

Наступним етапом практичної підготовки було ознайомлення із підготовкою повітря для приміщень відповідних класів чистоти, а також для процесу аерації. Даний процес на підприємстві повністю автоматизований і контролюється на кожному етапі.

Крім того, дівчата познайомились з особливостями зберігання і транспортування препаратів інсуліну, зокрема, дізнались, що найбільш важливим фактором є температура (2-8°С). На підприємстві інсулін зберігають у спеціальних холодильних кімнатах, а транспортують спеціальними машинами, де також підтримується відповідна температура.

Наприкінці практики майбутнім магістрам-біотехнологам побажали успіху у навчанні і запросили на роботу після захисту кваліфікаційної роботи.

Студентки висловлюють щиру вдячність колективу ПрАТ «Індар» та своїй рідній кафедрі біотехнології і мікробіології НУХТ за унікальну можливість ознайомитися з технологічним процесом виробництва сучасних біотехнологічних продуктів та особливостями роботи такого потужного підприємства!

Ви знаходитесь тут: Вступнику Практична підготовка студентів Практична підготовка очима студентів Там, де біотехнологія та фармація в одному флаконі